Allmänna val

En skylt i en korridor med texten Vallokal

Det senaste allmänna valet var i juni 2024 då det var val till Europaparlamentet. Det senaste valet till kommunfullmäktige var 2022.

Allmänna val

Val till riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige sker vart fjärde år och val till Europaparlamentet sker vart femte år. Det är kommunens uppgift att arrangera valen.

På Valmyndighetens webbplarts finns information och filmer om det svenska valsystemet, frågor och svar samt information på andra språk

Valmyndigheten (val.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Valresultat efter valet till Europaparlamentet 2024

Den 9 juni 2024 var det val till Europaparlamentet (EU-valet). I Bollnäs var valdeltagandet 43,43 procent.

I EU-valet väljer EU-medborgarna de representanter som ska vara ledamöter av Europaparlamentet. Europaparlamentet är världens enda direktvalda parlament med medlemmar från flera länder. Dess ledamöter företräder EU-medborgarnas intressen på europeisk nivå och beslutar bland annat om EU:s budget och lagar som ska gälla för alla EU:s medlemsländer.

Om EU-valet och resultatet för Bollnäs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Valresultat efter 2022 års val till kommunfullmäktige

Efter valet den 11 september 2022 beslutade kommunfullmäktige om vilka som ska styra kommunen fram till nästa mandatperiod (valperiod).

Under mandatperioden 2023-2026 styrs Bollnäs kommun av en majoritet bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. Dessa tre partier besitter 24 av de 45 platser som finns i Bollnäs kommunfullmäktige.

Hur går det till att fatta beslut?
Valresultat, mandatfördelning
Kommunalråd och oppositionsråd

Kontakta en politiker

Förtroendevalda i Bollnäs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ryktesspridning

Tänk på att det kan förekomma ryktesspridning i samband med val. Exempelvis information om att en vallokal är stängd. Dubbelkolla information om du är osäker på att den är riktig.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 juli 2024 kl. 15.35

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: