Målmedvetet arbete ger miljömedvetna barn

Genom arbetet med grön flagg, där vi inkluderar miljövänliga värderingar och metoder redan i förskolan, bidrar vi till att forma framtida generationer av miljömedvetna och engagerade individer som är redo att ta ansvar för vår planets framtid.

Alla våra förskolor är i dag antingen Grön flagg-certifierade eller har påbörjat processen mot certifiering. Grön flagg är en utmärkelse som symboliserar förskolors engagemang för miljöutbildning, hållbarhetsåtgärder och medvetenhetsskapande. Våra förskolors miljöengagemang bidrar till att forma miljömedvetna framtida generationer.

– Personalen på våra förskolor arbetar dedikerat och långsiktigt med miljöpedagogik och hållbarhet. De lär barnen om miljöfrågor och engagerar dem praktiskt i hur man tar hand om miljön. Det kan exempel handla om att återvinna och förstå var råvarorna kommer ifrån. Förhoppningsvis kan barnens kunskaper inspirera både föräldrar och hela samhället, säger Viktoria Wallin, tillförordnad verksamhetschef för förskolorna i Bollnäs kommun.

De senaste i raden att bli certifierade är förskolan Regnbågen i Kilafors, Gula husets förskola och Nyhemsgårdens förskola i Arbrå samt Vallsta förskola.

Med hållbar utveckling menas i korthet vår strävan efter att leva i ekologisk, social och ekonomisk balans för att inte äventyra vår framtid. Hållbar utveckling misstas ofta för att bara handla om miljö och ekologi – en förståelig missuppfattning nu när klimatfrågor engagerar allt fler. Balansen mellan dessa tre områdena är nyckeln till en hållbar utveckling.

– Grön Flagg-arbetet är direkt kopplat till förskolans läroplan. Det tydliggör hur arbetet kan bidra till barnens utveckling, lärande, ansvar och inflytande på så sätt får förskolan ett långsiktigt hållbarhetsarbete som kontinuerligt fördjupas och som dessutom skapar glädje, stolthet och vi-känsla hos barn och pedagoger, Linda Toresson rektor på Hoberget och Regnbågens förskolor.

En grön flagg-symbol på en fasad.

Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket EcoSchools, ett världsomspännande lärandeprogram inom hållbar utveckling.

Tidigare artiklar på temat Grön flagg

Mat i förskolan
Karnevaltåg musikföreställning och roliga aktiviteter under förskolans dag
Förskola med extra fokus på miljön under miljöveckan

Läs mer om grön flagg hos den ideella organisationen Håll Sverige rent Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 oktober 2023 kl. 10.38