Mat i förskolan
Vi vill att lunchen ska vara något att se fram emot under dagen och bidra till att skapa bra matvanor för barn och elever. Måltiderna är näringsriktiga och vi strävar efter att följa Livsmedelsverkets riktlinjer för bra måltider i skola, förskola och fritidsverksamhet.
Vi levererar bra mat - för kropp och klimat
Under terminerna lagar vi cirka 4.000 portioner per dag till skolor och förskolor, varav 400 är specialkost till barn med särskilda behov.
Lunchen serveras mitt under dagen och schemaläggs så att alla får möjlighet att äta sin lunch i lugn och ro utan tidspress.
Frukost och mellanmål serveras på förskola och fritids.
Matsedel
Matsedlarna för skolan och förskolan är gjorda utifrån livsmedelsverkets rekommendationer och tas fram i samarbete mellan kökspersonal, elever och kostombud.
Allergier och specialkost
Vid allergier och specialkost ska ett specialkostintyg lämnas in i e-tjänsten inför varje nytt läsår. Det är mycket viktigt att du som vårdnadshavare lämnar in en ny ansökan vid förändring eller informerar skolan om specialkosten ändras eller upphör.
Inflytande
Elever och barn kan vara med och påverka skolmaten genom att delta i matråd som finns på samtliga förskolor och skolor.
Lokala leverantörer av livsmedel
Vi försöker i möjligaste mån att köpa livsmedel från lokala leverantörer. Vi köper bland annat köttfärs från Tillmans Chark, ägg från Kinsta Hönsgård och broccoli från Tura gård.
Cirka 50 % av de livsmedel vi använder är lokalproducerade och/eller ekologiska.
Matsvinn
Mat som hade kunnat ätas men som slängs, brukar kallas för matsvinn. Exempel på sådant svinn är matrester som blir över och slängs, samt livsmedel som slängs för att de hunnit bli dåliga innan de tillagas och äts upp. Matsvinn orsakar både stor miljö- och klimatpåverkan och kostar mycket pengar.
Vi arbetar utifrån en handlingsplan för att minska matsvinnet i Bollnäs kommuns skolor, förskolor och äldreomsorg.
Handlingsplan för minskat matsvinn i Bollnäs kommun Pdf, 939.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Den värdefulla måltiden
Uppskattade och hållbara måltider ger nöjda matgäster och stolt personal. Måltiderna i förskola och skola ger alla barn, oavsett bakgrund, möjlighet till bra matvanor och är en viktig del i arbetet för jämlik hälsa. Mat som hamnar i magen ger barnen energi att utvecklas, leka och lära. Måltiderna har också goda möjligheter att främja bra matvanor och en sund inställning till mat.
Skolmjölksstöd
Bollnäs kommun tar emot skolmjölksstöd från Europeiska garantifonden för jordbruket. Alla kommunens förskolor och grundskolor är inkluderade i skolmjölksstödet som söks en gång per år.

Småkockar i köket på Hamregårds förskola
På Hamregårds förskola har kockarna och pedagogerna ett suveränt samarbete där de låter barnen får vara med i köket. I filmen nedan får du hänga med småkockarna i köket! Grön flagg är en certifiering för skolor och förskolor som arbetar med hållbar utveckling.

Kontakt
Verksamhetschef
Susanne Björklund
susanne.bjorklund@bollnas.se 0278-251 63Enhetschef kök - skolor och förskolor i Bollnäs stad
Maria Berglund
Enhetschef
maria.berglund@bollnas.se 0278-255 13Enhetschef - äldreomsorg och skolor i ytterområdena
Helena Lundstedt
Enhetschef
helena.lundstedt@bollnas.se 0278-251 27Övrig information
Ansvarar för kosten inom äldreomsorgen samt skolköken i Rengsjö, Vallsta, Arbrå och Kilafors.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 17 oktober 2024 kl. 08.45
Lämna synpunkt på sidans innehåll
Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: