Mat i förskolan

Vi vill att lunchen ska vara något att se fram emot under dagen och bidra till att skapa bra matvanor för barn och elever. Måltiderna är näringsriktiga och vi strävar efter att följa Livsmedelsverkets riktlinjer för bra måltider i skola, förskola och fritidsverksamhet.

Vi levererar bra mat - för kropp och klimat

Under terminerna lagar vi cirka 4.000 portioner per dag till skolor och förskolor, varav 400 är specialkost till barn med särskilda behov.

Lunchen serveras mitt under dagen och schemaläggs så att alla får möjlighet att äta sin lunch i lugn och ro utan tidspress.

Frukost och mellanmål serveras på förskola och fritids.

Matsedlarna för skolan och förskolan är gjorda utifrån livsmedelsverkets rekommendationer och tas fram i samarbete mellan kökspersonal, elever och kostombud.

Vid allergier och specialkost ska ett specialkostintyg lämnas in i e-tjänsten inför varje nytt läsår. Det är mycket viktigt att du som vårdnadshavare lämnar in en ny ansökan vid förändring eller informerar skolan om specialkosten ändras eller upphör.

Elever och barn kan vara med och påverka skolmaten genom att delta i matråd som finns på samtliga förskolor och skolor.

Vi försöker i möjligaste mån att köpa livsmedel från lokala leverantörer. Vi köper bland annat köttfärs från Tillmans Chark, ägg från Kinsta Hönsgård, bröd från Bull-Olles Bageri och broccoli från Tura gård.

Cirka 30 % av de livsmedel vi använder är lokalproducerade och/eller ekologiska.

Mat som hade kunnat ätas men som slängs, brukar kallas för matsvinn. Exempel på sådant svinn är matrester som blir över och slängs, samt livsmedel som slängs för att de hunnit bli dåliga innan de tillagas och äts upp. Matsvinn orsakar både stor miljö- och klimatpåverkan och kostar mycket pengar.

Vi arbetar utifrån en handlingsplan för att minska matsvinnet i Bollnäs kommuns skolor, förskolor och äldreomsorg.

Handlingsplan för minskat matsvinn i Bollnäs kommun Pdf, 939.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Uppskattade och hållbara måltider ger nöjda matgäster och stolt personal. Måltiderna i förskola och skola ger alla barn, oavsett bakgrund, möjlighet till bra matvanor och är en viktig del i arbetet för jämlik hälsa. Mat som hamnar i magen ger barnen energi att utvecklas, leka och lära. Måltiderna har också goda möjligheter att främja bra matvanor och en sund inställning till mat.

Bollnäs kommun tar emot skolmjölksstöd från Europeiska garantifonden för jordbruket. Alla kommunens förskolor och grundskolor är inkluderade i skolmjölksstödet som söks en gång per år.

Gula stjärnor i en ring på en blå bakgrund.

Småkockar i köket på Hamregårds förskola

På Hamregårds förskola har kockarna och pedagogerna ett suveränt samarbete där de låter barnen får vara med i köket! I filmen nedan får du hänga med småkockarna i köket! Grön flagg är en certifiering för skolor och förskolor som arbetar med hållbar utveckling.

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 april 2024 kl. 14.03

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: