Livsmedelsstrategi
Bollnäskommun antog 2021 Gävleborgs handlingsplan för Sveriges livsmedelsstrategi 2018-2030 som kommunens handlingsplan gällande de åtgärder som berör kommunen.
Planens övergripande mål
- Produktionsvärdet för den totala livsmedelsproduktionen i länet ska öka med 50% till år 2030 (jämförelsevärde medeltal åren 2013-2017).
- Sysselsättningen inom jordbruk och förädling ska öka med 10% till år 2030 (jämförelsevärde medeltal åren 2013-2017).
En enhetlig linje i regionen för ökad livsmedelsproduktion i länet ger förutsättningar för en ökad självförsörjningsgrad. Vi blir därmed mer motståndskraftiga i händelse av kris.
Livsmedelsproduktionen bidrar med arbetstillfällen samt är drivkraft i andra näringar som friluftsliv, turism och är en förutsättning för ett öppet odlingslandskap vilket upplevs som attraktivt för närboende på landsbygden.
Livsmedelsproduktionen är viktig för länets ekonomiska utveckling. Öppet odlingslandskap är även en förutsättning för många arters fortlevnad. Livsmedelsproduktion är på så sätt en viktig faktor för bibehållen och ökad biologisk mångfald.
Aktuellt 2024
- 11 april: Temadag: Beredskap & livsmedelsförsörjning
Gävleborgs livsmedelsberedskap är en komplex fråga som
måste belysas från flera olika håll. Med anledning av detta
anordnar Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg, LRF Gävleborg samt MatVärden en temadag där vi tillsammans samverkar för en robust livsmedelsproduktion och konsumtion i länet.
Hur kan vi producera mat i ett föränderligt klimat och med många svängningar i omvärlden?
Inbjudan riktar sig till lantbrukare och andra företagare inom livsmedelskedjan, politiker, tjänstepersoner, intresseorganisationer och akademin.
Datum: torsdag 11 april 2024
Tid: 10:00-15:00 (fika kl. 09:30)
Plats: CFL Söderhamn (Södra Järnvägsgatan 7, Söderhamn)
Vad händer i Gävleborg?
Det händer mycket i länet med koppling till Livsmedelsstrategin. Alla kommuner i Gävleborg arbetar för att uppnå handlingsplanens målsättning.
Mycket av de arbete som sker runt om i länet finns samlat på den gemensamma hemsidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Gävleborgs handlingsplan för Sveriges livsmedelsstrategi 2018-2030 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Aktiviteter kopplade till livsmedelsstrategin
- 11 april 2024: Temadag: Beredskap & livsmedelsförsörjning
Gävleborgs livsmedelsberedskap är en komplex fråga som
måste belysas från flera olika håll. Med anledning av detta
anordnar Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg, LRF Gävleborg samt MatVärden en temadag där vi tillsammans samverkar för en robust livsmedelsproduktion och
konsumtion i länet.
Inbjudan riktar sig till lantbrukare och andra företagare inom livsmedelskedjan, politiker, tjänstepersoner, intresseorganisationer och akademin.
Hur kan vi producera mat i ett föränderligt klimat och med många svängningar i omvärlden?
Datum: torsdag 11 april 2024
Tid: 10:00-15:00 (fika kl. 09:30)
Plats: CFL Söderhamn (Södra Järnvägsgatan 7, Söderhamn)
"Save the date"
Anmälningslänk kommer att läggas ut här. - 4 maj 2023: Företagarfrukost med tema inom livsmedelsproduktion
Vi gästas av Pontus Lamberg från Agtira som kommer
och berättar om verksamheten, revolution och innovation inom livsmedelsproduktion!
Framtidens odling styrs med hjälp av avancerad teknik, datorer och program som optimerar skörden. Agtira har en unik kompetens när det gäller växthus- och inomhus-
odling, vi skapar färdiga anläggningar för urbana miljöer med minimal inverkan på miljön. Affärsmodellen kallas FaaS, Farming as a Service, det betyder att de bygger och driftar anläggningen samt skördar vare dag året runt. År efter år!
Anmäl dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - 18 oktober 2022: Temadag
Hur kan vi producera mat i ett föränderligt klimat och med många svängningar i omvärlden?
En kostnadsfri temadag på CFL Söderhamn - Hälsinglands Utbildningsförbund. Läs mer om temadagen - 24 november 2022: Företagarfrukost med tema Livsmedel.
Näringslivs- och utvecklingskontoret bjuder in näringslivet, politiker och tjänstemän till företagarfrukost där vi får information och diskuterar kring livsmedel. Med under företagarfrukosten kommer Länsstyrelsen Gävleborg, Bollnäs kommun, Matvärden och LRF mfl. - 29 november 2022: Inspirationsdag. Hur kan vi minska matsvinnet, öka värdskapet och rekrytera och behålla personal?
Inspirationsdag för personer som arbetar i företag med koppling till livsmedel. Vi får under en halvdag inspiration från Jens Dolk som jobbat med mat & vin i hela sitt liv. Idag är han en av ägarna och drivkrafterna bakom restaurang K-märkt med sju stycken matcaféer och restauranger i Stockholm. Linda Elverstig från Matvärden gästar och berättar om hur alla kan bli bättre på att bjuda på lokala matupplevelser.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 12 augusti 2024 kl. 15.08
Tyck till om sidan
Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: