Livsmedelsstrategi

Bild flera blandade grönsaker. Gurka, tomat, morot, paprika, lök, vitlök, chili, rödlök, squash mm.

Bollnäskommun antog 2021 Gävleborgs handlingsplan för Sveriges livsmedelsstrategi 2018-2030 som kommunens handlingsplan gällande de åtgärder som berör kommunen.

Planens övergripande mål
• Produktionsvärdet för den totala livsmedelsproduktionen i länet ska öka med 50% till år 2030 (jämförelsevärde medeltal åren 2013-2017).
• Sysselsättningen inom jordbruk och förädling ska öka med 10% till år 2030 (jämförelsevärde medeltal åren 2013-2017).

En enhetlig linje i regionen för ökad livsmedelsproduktion i länet ger förutsättningar för en ökad självförsörjningsgrad. Vi blir därmed mer motståndskraftiga i händelse av kris.
Livsmedelsproduktionen bidrar med arbetstillfällen samt är drivkraft i andra näringar som friluftsliv, turism och är en förutsättning för ett öppet odlingslandskap vilket upplevs som attraktivt för närboende på landsbygden. Livsmedelsproduktionen är viktig för länets ekonomiska utveckling. Öppet odlingslandskap är även en förutsättning för många arters fortlevnad. Livsmedelsproduktion är på så sätt en viktig faktor för bibehållen och ökad biologisk mångfald.

Vad händer i Gävleborg?

Det händer mycket i länet med koppling till Livsmedelsstrategin. Alla kommuner i Gävleborg arbetar för att uppnå handlingsplanens målsättning. Mycket av de arbete som sker runt om i länet finns samlat på den gemensamma hemsidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Gävleborgs handlingsplan för Sveriges livsmedelsstrategi 2018-2030 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbete i Bollnäs kommun
Deltagande i projekt MGK-Mervärden Grönsaker och Kött.
Projektet ska arbeta med att öka förädling samt utveckla sälj och marknadsföringskedjan för kött och grönt. En undersökning/utredning för vad som är värdefullt för konsumenten – relationsmaten. Eko vs. närproducerat. Projektet kan stötta vilka producenter som kan ta hem mer av produktionen och vilka behöver en mellanhand. Projektet pågår under 2023.
Ansökan Mervärden Grönsaker Hälsingland Pdf, 232 kB, öppnas i nytt fönster.

Projektdirektiv kommunal livsmedelsstrategi Word, 34 kB, öppnas i nytt fönster.

Matsvinnsprojektet som drivs av Hälsinglands Utbildningsförbund.
(inom kort kommer länk projektbeskrivningen att finnas här)

Hej företagare-intervjuer med koppling till livsmedel:
Gårdstunet i Finnfara Öppnas i nytt fönster.
MW:s mat Öppnas i nytt fönster.
Therese trädgårdsmat Öppnas i nytt fönster.

Aktiviteter kopplade till livsmedelsstrategin:

 • 18 oktober: Temadag
  Hur kan vi producera mat i ett föränderligt klimat och med många svängningar i omvärlden?
  En kostnadsfri temadag på CFL Söderhamn - Hälsinglands Utbildningsförbund. Läs mer om temadagen

 • 24 november: Företagarfrukost med tema Livsmedel.
  Näringslivs- och utvecklingskontoret bjuder in näringslivet, politiker och tjänstemän till företagarfrukost där vi får information och diskuterar kring livsmedel. Med under företagarfrukosten kommer Länsstyrelsen Gävleborg, Bollnäs kommun, Matvärden och LRF mfl.

 • 29 november: Inspirationsdag. Hur kan vi minska matsvinnet, öka värdskapet och rekrytera och behålla personal?
  Inspirationsdag för personer som arbetar i företag med koppling till livsmedel. Vi får under en halvdag inspiration från Jens Dolk som jobbat med mat & vin i hela sitt liv. Idag är han en av ägarna och drivkrafterna bakom restaurang K-märkt med sju stycken matcaféer och restauranger i Stockholm. Linda Elverstig från Matvärden gästar och berättar om hur alla kan bli bättre på att bjuda på lokala matupplevelser.

2023
Under januari planerar Näringslivs- och utvecklingskontoret att under en vecka lyfta upp livsmedelsföretagen genom ett antal Hej företagare intervjuer. Har du tips på företag som skulle vara intressanta att veta mer om, hör av dig till näringslivs- och utvecklingskontoret.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
31 oktober 2022 kl. 09.59

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till:

Sidfot