Namnsättning av gator, adresser

Varje byggnad ska ha en adress. Adressen ska bestå av ett gatunamn och ett nummer. En adress hjälper inte bara dig att hitta rätt plats utan även polis, räddningstjänst och ambulans.

När en ny gata planeras är det vårt uppdrag att ta fram och ge förslag på nya gatunamn, sedan är det Miljö- och byggnämnden som beslutar det slutgiltiga namnet utifrån givna förslag.

Samhällsbyggnadsförvaltningen tar fram och ger förslag till namn på nya gator och vägar, sedan är det miljö- och byggnämnden som beslutar utifrån förslaget.

Samhällsbyggnadsförvaltningen samråder med teknik-, service- och fritidsförvaltningen kring nya namn samt ser över om det finns några kulturhistoriska namn som kan bevaras.

I några av bostadsområdena i Bollnäs finns vägar med teman. På Björktjära finns till exempel bärvägar; Lingonvägen, Smultronvägen, Blåbärsvägen och så vidare. På Ren finns vägar på temat fåglar; Örnvägen, Falkvägen, Orrvägen och så vidare.

Kommunen ansvarar för adresser, gatunamn och lägenhetsnummer. Postnord ansvarar för postnummer och postort.

Lägenhetsregistret uppdateras av kommunen och innehåller information om boarea, kökstyp, antal rum med mera. Det finns inga personuppgifter i lägenhetsregistret. Det är fastighetsägarens uppgift att rapportera in förändringar:

Ajourhållning av lägenhetsregistret. Flerbostadshus inklusive specialbostäder (pdf) Pdf, 224.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

 • Samhällsbyggnadsförvaltningen, kart- och mätenheten

  samh.bygg@bollnas.se 0278-266 00

  Leveransadress

  Stadshustorget 2

  821 42 Bollnäs

  Postadress

  Bollnäs kommun
  Samhällsbyggnadsförvaltningen

  Stadshustorget
  821 80 Bollnäs

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 december 2023 kl. 10.59

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: