Kommunarkivet

I kommunarkivet kan du ta del av allmänna handlingar som exempelvis skolbetyg, klasslistor, protokoll och beslutsunderlag. Du kan beställa en kopia eller ta del av handlingarna på plats hos oss i stadshuset. Vi tar emot besök efter överenskommelse.

I Bollnäs kommunarkiv förvaras kommunala handlingar både från nuvarande Bollnäs kommun, men även de tidigare kommunerna som sedan gick ihop med Bollnäs när kommunen bildades.

Kommunarkivet är kommunens slutarkiv. Arkivet bevarar de handlingar som framställs i den kommunala förvaltningen. De handlingar som bevaras i kommunarkivet är en del av vårt kulturarv och utgör kommunens minne.

Genom kommunarkivet garanteras också allmänhetens rätt att ta del av allmänna handlingar*. En annan anledning till att handlingarna bevaras är att man ska kunna använda dem som källmaterial till forskning.

Vissa handlingar är skyddade av sekretess

Alla handlingar som finns i kommunarkivet är allmänna handlingar. En del av handlingarna är skyddade av sekretess och dem får man vanligtvis inte ta del av utan särskilda skäl.

Vi har handlingar från dessa arkivbildare:

 • Arbrå kommun (1863-1973)
 • Arbrå municipalsamhälle (1907-1961)
 • Björkhamre köping (1923-1941)
 • Björkhamre municipalsamhälle (1919-1922)
 • Bollnäs kommun (1974-)
 • Bollnäs köping (1906-1941)
 • Bollnäs landskommun (1863-1958)
 • Bollnäs municipalsamhälle (1889-1905)
 • Bollnäs stad (1942-1973)
 • Hanebo kommun (1863-1973)
 • Rengsjö kommun (1863-1973)
 • Segersta kommun (1863-1951)
 • Undersviks kommun 1863-1951)

Vill du begära ut handlingar ur kommunarkivet eller söka information om arkivets handlingar är du välkommen med din förfrågan via vår e-tjänst:

Begäran av handlingar från Kommunarkivet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Snabbare hantering

Via e-tjänsten får vi den information vi behöver direkt vilket gör att du snabbare får det du begärt ut. Dessutom kan vi skicka handlingarna säkert digitalt direkt till dig. Genom att göra din förfrågan till oss via e-tjänsten går ärendehanteringen smidigare än om du ringer eller skickar e-post.

Avgift

De första nio sidorna är gratis. Tionde sidan kostar 50 kronor och därefter två kronor per sida. Om det material som du efterfrågar är tio sidor eller mer hör vi av oss för att meddela vad det kommer att kosta. När vi fått klartecken från dig startas kopieringen.

Du kan vara anonym

Tänk på att vid inloggning i e-tjänsten är du inte längre anonym. Om du vill vara anonym rekommenderar vi dig att skapa en tillfällig e-post och göra din förfrågan till kommunarkivet@bollnas.se

Du kan även ringa till kundcenter på 0278-250 01.

Detta för att fortfarande kunna upprätthålla turordningen och säkerställa att alla får sina förfrågningar besvarade i rätt ordning, oavsett vilket kontaktsätt du använder.

Du är välkommen att besöka kommunarkivet för att ta del av de handlingar som du beställt. Kommunarkivet finns i stadshuset i centrala Bollnäs.

Innan du besöker oss

Innan du besöker oss vill vi att du skickar in din begäran av handlingar via vår e-tjänst. Det gör att vi kan hjälpa dig att leta fram materialet som efterfrågas och förbereda för ditt besök.

E-tjänsten Begäran av handlingar från Kommunarkivet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När din förfrågan är inskickad hanterar vi den i turordning. Du får ett autosvar som bekräftar att din förfrågan har kommit in. Om vi behöver ställa frågor för att hitta det du söker, kontaktar vi dig.

Boka en tid för besöket

När vi sökt i arkivet efter det du begärt tar vi kontakt med dig igen för att meddela vad vi har fått fram för resultat av sökningen. Då bokar vi tillsammans med dig in ett besök för att du ska kunna gå igenom materialet i lugn och ro på plats.

Vi har bestämda dagar när vi kan ta emot besök, och vanligtvis bokar vi in en tid på två timmar. Du behöver inte nyttja hela tiden, om du inte vill. Tiden finns avsatt för att du ska kunna gå igenom materialet utan stress. Om du behöver mer än två timmar behöver du boka in en ny tid, men då hamnar du längre ner i turordningen om det är kö till kommunarkivet vilket gör att det kan bli en viss väntetid innan du kan komma på återbesök. Du bokar en ny tid genom e-tjänstens meddelandefunktion, efter ditt besök. Det sker alltså inte på plats under ditt besök.

På plats under ditt besök

Under besöket när du går igenom materialet får du även till:

 • arkivhandskar
 • blyertspenna
 • anteckningspapper är för att kunna skriva ner egna anteckningar
 • bokmärken som vi vill att du använder att märka upp det ställen i handlingarna som du önskar få kopierade/skannade. På bokmärkena är det också viktigt att göra en notering, så att vi vet vilken information det är du önskar få kopia på.

Det går också bra att du fotograferar materialet själv.

Kopiering/skanning

Efter ditt besök hos oss går vi igenom dina bokmärken och kopierar/skannar materialet så fort som möjligt. När kopiorna är klara kommer vi att meddela det via e-tjänsten. Om du har du valt att få digitala kopior skickas dessa direkt i e-tjänsten, i annat fall är du väkommen att hämta dina kopior i stadshuset.

Via vår e-tjänst kan du beställa kopia av ditt betyg om du:

 • gått på en kommunal grundskola,
 • gick ut Torsbergs- och Höghammargymnasiet samt Komvux senast vårterminen 2015
 • gick vårdprogrammet på Torsbergsgymnasiet mellan år 2000 och 2015,
 • gick på Nytorp mellan den 1 juli 2007 och den 30 juni 2013.

För att få ut betyg från Torsbergsgymnasiet från och med höstterminen 2015, ta kontakt med Hälsinglands utbildningsförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För att få ut betyg från vårdprogrammet fram till år 1999, ta kontakt med Regionarkivet, Region Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om du gått på en fristående grund- eller gymnasieskola, hör av dig direkt till den skolan.

Du får kopian

 • digitalt i e-tjänsten (om du är inloggad med bankID)
 • på papper som skickas med brev (om du inte är inloggad med bankID)
 • på papper som du hämtar själv i kundcenter på stadshuset (ta med legitimation).

Om du vill du ha en kopia av din elevhälsojournal skickar du e-post till utbildningskontoret@bollnas.se eller brev till:

Bollnäs kommun
Utbildningskontoret
821 80 Bollnäs

I begäran skriver du om du vill ha tillgång till hela journalen eller delar av den, såsom vaccinationer.

Om du gått på en fristående skola hör du av dig direkt till skolan.

Du får papperskopian:

 • med brev till din folkbokföringsadress eller
 • så hämtar du den i kundcenter på stadshuset (ta med legitimation).

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 april 2024 kl. 07.57

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: