Närmare 3 000 trädstammar pålas ner i marken

Grävmaskiner som trycker ner stockar i marken

Arbetet med nya bussgatan mellan Björktjära och Hamre/Brånan pågår enligt plan. Just nu pålar vi med trästockar för att få bärighet i underlaget som består av jord och lera.

Så här går det till

Översta jordlagret förs åt sidan, och pålar i form av stammar från gran och tall trycks ner i leran till fastare mark. Därefter sågas det som är ovan mark av, och delar av jorden som grävdes bort initialt läggs tillbaka. Därefter läggs en konstruktion bestående av två lager med stenkross, som varvas med armeringsnät. Uppepå allt byggs slutligen bussgatan.

Varför används träpålar? Ruttnar inte stockarna med tiden?

- Vi har valt att använda träpålar eftersom det är ett miljövänligt alternativ till cement. Under tillverkningen av betong frigörs nämligen stora mängder koldioxid både ur råvaran kalksten och vid uppvärmningen av cementugnarna. Stockarna ruttnar inte. Eftersom de kapslas in kommer inget syre åt dem vilket förhindrar att träet murknar, säger Pär Edlund, byggledare för bland annat bussgatan.

I filmen ovan kan du se hur stockar trycks ner i marken med 15 tons tryck av en grävmaskin som väger 30 ton.

Varför byggs bussgatan?

Den nya bussgatan mellan Björktjära och Hamre/Brånan byggs för att binda ihop de befolkningstäta områdena Bollnäs Väst och Bollnäs Norr i en ny linjesträckning. Den nya bussgatan möjliggör en rakare linjesträckning vilket innebär en kortare restid. Den nya bussgatan gör att du som resenär kan åka kollektivt till skolområden och fritidsaktiviteter på Gärdet samt området med handel på Bollnäs norra handelsområde och till centrum.

När kommer bussarna att köra utmed gatan?

Bussgatan kommer att vara klar inför X-trafiks tidtabellsskifte i december. Då kommer stadsbussarna att ändra rutt och köra via den nya bussgatan. Läs mer om hur bussarna kommer att gå efter tidtabellsskiftet.

Kort om stadsmiljöavtalet

Bollnäs kommun får 49 miljoner från Trafikverket för att skapa förutsättningar för hållbara resor i Bollnäs. Beslutet innebär att Trafikverket betalar hälften av kostnaderna. Läs mer om de projekt vi utfört tack vare stadsmiljöavtalet.

Tidigare publicerade artiklar om bussgatan

Byggstart av bussgatan
Äntligen har vi skrivit kontrakt med en entreprenör som ska bygga bussgatan!
Byggstarten av bussgatan dröjer ytterligare
Byggstarten av bussgatan dröjer
Så här kommer stadsbussarna 1 och 2 att köra från och med 12 december
Vi förbättrar och tillgängliggör stadstrafiken på Björktjära och Brånan

Kommunikation kring projektet

Vi kommer att kommunicera löpande under projektets gång i Bollnäs kommuns digitala kanaler, såsom sidan Hållbara resor i Bollnäs och Bollnäs kommuns Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Häng gärna med när Bollnäs växer!

Relaterade artiklar

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 februari 2024 kl. 12.34