Socialbidrag, försörjningsstöd

Om du inte har tillräcklig inkomst för att försörja dig eller din familj kan du ansöka om försörjningsstöd. Försörjningsstöd kallades tidigare för socialbidrag.

Om försörjningsstöd

Försörjningsstödet är ett tillfälligt stöd till dess att du kan försörja dig själv genom egen inkomst och genom samhällets övriga biståndssystem. Tillgångar som sparade pengar på bank och fonder måste användas innan du har rätt till försörjningsstöd. Alla tillgångar såsom till exempel bil och fastighet påverkar din rätt till bistånd.

Försörjningsstödet består av en riksnorm som fastställs av regeringen och ska täcka dina kostnader för:

 • mat
 • kläder och skor
 • lek och fritid
 • hygien
 • barn- och ungdomsförsäkring
 • förbrukningsvaror, dagstidning och telefon.

Du kan även få ersättning för skäliga kostnader för boende, el, hemförsäkring, läkarvård, glasögon, tandvård med mera.

Din ansökan bedöms individuellt utifrån dina behov. Är du gift eller sambo ska ni ansöka tillsammans och vi kommer att räkna med hela hushållets inkomster.

Du måste själv aktivt anstränga dig för att bli självförsörjande för att ha rätt till försörjningsstöd. Är du arbetslös behöver du vara inskriven på Arbetsförmedlingen och söka arbete dagligen. Kan du inte arbeta av hälsoskäl behöver du vara sjukskriven och ha ett aktuellt läkarintyg. Du har ett ansvar att planera för din ekonomiska situation vilket innebär att om någon av dina ersättningar som till exempel bostadsbidrag eller föräldrapenning upphör behöver du i god tid ansöka på nytt. Försörjningsstödet ersätter inte förlorad inkomst.

För dig som får försörjningsstöd kommer en planering upprättas tillsammans med en socialsekreterare för vad just du behöver göra för att ha rätt till försörjningsstöd och för att ordna en egen försörjning så fort som möjligt.

Ansök om försörjningsstöd

Om du vill ansöka om ekonomiskt bistånd ska du ta kontakt med socialtjänsten eller ansöka via vår e-tjänst. Du ska även kontakta oss om du vill ha mer information om ekonomiskt bistånd, budget- och skuldrådgivning.

Digital ansökan via vår e-tjänst

Du kan ansöka om försörjningsstöd genom att använda vår e-tjänst.

Du behöver ha BankID för att ansöka direkt i e-tjänsten. Du behöver även vara folkbokförd i Bollnäs kommun.

Ansökan via pappersblankett

Vill eller kan du inte lämna in en digital ansökan går det även bra att lämna in en pappersansökan.

Blankett - Ansökan om ekonomiskt bistånd (pdf) Pdf, 210.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Det går också bra att hämta en blankett hos Individ- och familjeomsorgen på Realskolegatan 5 i Bollnäs.

Kontakta oss

Är du osäker på hur du ska göra eller om du har några funderingar kan du vända dig till Individ- och familjeomsorgens reception. Om du vill komma i kontakt med en socialsekreterare kan du ringa via receptionen på försörjningsstödsenhetens telefontid.

Om du redan har ett pågående ärende och vill återansöka för försörjningsstöd kan du använda e-tjänsten Ansökan om ekonomiskt bistånd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du får ett avslag på din ansökan har du rätt att överklaga beslutet. På ditt beslut hittar du information om hur du gör för att överklaga.

När vi fått in din överklagan bedömer vi först om den ska omprövas, den skickas sedan vidare till Förvaltningsrätten för prövning. Du har rätt att få hjälp av socialsekreterare med din överklagan.

Skyldighet att lämna riktiga uppgifter

Alla uppgifter du lämnar till oss måste vara riktiga. Att lämna felaktiga uppgifter är brottsligt och kan leda till polisanmälan enligt bidragsbrottslagen. Om du genom att lämna oriktiga uppgifter fått felaktigt ekonomiskt bistånd kan vi kräva tillbaka pengarna av dig.

Socialtjänsten i Bollnäs kommun deltar årligen i den nationella brukarundersökningen som samordnas av SKR (Sveriges kommuner och regioner).

Undersökningen är anonym och genomförs i hela landet under september/ oktober vid möte med socialtjänsten. Svaren är viktiga för att vi ska kunna utveckla och förbättra kontakten och stödet till dig.

För frågor och mer information kontakta ansvarig enhetschef.

Resultat brukarundersökning 2022 Ekonomiskt bistånd (PDF) Pdf, 382 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

 • Försörjningsstödsenheten

  Individ- och familjeomsorgens reception

  social.forv@bollnas.se 0278-251 90

  Telefontider

  Måndag, tisdag, torsdag och fredag
  08.30 – 09.30

  Besöksadress

  Realskolegatan 5
  821 31 Bollnäs

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 augusti 2023 kl. 13.20

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: