Badplatser

Sandstrand  och vatten med ett träd i förgrunden

Långnäs badstrand

I Bollnäs kommun hittar du flera fina badplatser.

Badplatser

Badplats i Arbrå med sandstrand. Café och lekplats för barn som är handikappanpassad.

Hitta till Fagernäs badplats med Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

10 km väster om Arbrå. Insjöbad efter Hälsingeleden med stora härliga gräsytor. Fin långgrund sandstrand. WC med tvättställ och grillplats med vindskydd.

Hitta till Galvenbadet med Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Centralt beläget i Bollnäs vid Ljusnans strand. Hopptorn, lekplats, beachvolleyplan, bangolf och servering. Restauranger i närheten.

Hitta till Karlslundsbadet med Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vattenkvaliten vid Karlsunds badplats

Efter flera års utredningar har det visat sig finnas en ofarlig bakterie i vattnet vid Karlslundsbadet. Om det är varmt i vattnet kan den ge en felaktig bedömning av kvalitén och därför provtas inte bakterierna intestinala enterokocker vid badet. Vill du läsa mer så finns två rapporter att läsa:

Centralt beläget bad på Långnäs udde i Långnäsparken. Servering på “Terrassen” intill badstranden. Barnvänligt med sandstrand och stora gräsytor. Tillgänglighetsanpassad.

Hitta till Långnäs med Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vackert bad, beläget vid Bergvikens strand ca 2 km söder om Kilafors. Skyltat från riksväg 83.

Hitta till Näset med Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tre kilometer norr om Vallsta finns Hälsinglands riviera - en kilometerlång sandstrand med skyddat läge vid Ljusnan. Barnvänlig, långgrund strand med WC, rutschbana, beachvolleyplaner, kiosk, camping, vandrarhem, stugby, café och matserveringar inom området.

Hitta till Orbaden med Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välordnad och familjevänlig badplats vid Voxsjön. Här kan du bada vid en fin sandstrand, promenera på stigar i skogen, hyra kanot och fiska. Här finns också en stor gräsplan för den som har spring i benen. Café sommartid.

Hitta till Prästnäset badplats med Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturnära och vackert beläget bad vid sjön Övra Herten. Familjevänligt med brygga, långgrunt, stora gräsytor, toaletter samt vindskydd med bänkar och grillplatser.

Hitta till Skajet badplats med Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Populärt bad i Ljusnan strax ovanför kraftverksdammen i Arbrå. Stora gräsytor och en mindre sandstrand.

Hitta till Skeppstan med Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett härligt bad i Rengsjö, med glasklart vatten, cirka en mil öster om Bollnäs efter riksväg 50. Fina gräsytor och bryggor.

Hitta till Skidtjärn, Rengsjö med Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Familjevänligt bad och campingplats med stora gräsytor beläget öster om Bollnäs efter riksväg 50. Lekplats, volleybollplan och enklare café.

Hitta till Vevlingestrand med Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vattenkvaliteten på våra badplatser

Provtagning av badvattnet görs tre gånger per sommar vid flera av våra kommunala badplatser, under juni, juli och augusti månad. Vissa mindre badplatser provtas en gång per sommar.

Av vattenprovet som tas vid respektive badplats får vi veta temperaturen och om badvattnet är tjänligt eller inte. Provtagningen görs för att kontrollera kvaliteten på vattnet och för att kunna informera allmänheten om när det är olämpligt att bada.

Havs- och vattenmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du den senaste informationen om badvatten vid badplatser som finns i hela landet. Informationen omfattar vattentemperatur, vattenkvalitet och eventuellt uppgift om algblomning. Om du klickar på länken ovan, så kommer du att kunna se resultatet från senaste provtagningen.

Om du har fått badklåda läs på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hundar på badplatser

Din hund får bada överallt på allmän plats och där allemansrätten gäller utom på offentliga badplatser.

Som hundägare bör du alltså bada med din hund på lite mindre ställen där inte andra badande riskerar att bli skrämda eller störda av hundar. Bollnäs kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter innehåller även bestämmelser att följa för dig som hundägare.

På några av våra kommunala offentliga badplatser finns speciellt avsatta områden dit hundar hänvisas:

  • Orbaden
  • Karlslundsbadet
  • Näset
  • Galven
  • Skidtjärn
  • Skeppstan

Vad är en offentlig badplats?

En offentlig badplats kan beskrivas som en lite större badplats som frekvent används av allmänheten. Den kan antingen drivas av kommunen eller exempelvis en hembygds- eller idrottsförening.

Var och när får jag ha min hund lös?

Det är babyboom i naturen under våren och sommaren och då behöver du som är hundägare ha sådan kontroll på din hund att den omöjligt kan skada eller störa viltet. Mellan 1 mars och 20 augusti ska du därför ha såpass kontroll på din hund att det motsvarar kontrollen du har med koppel på. Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att:

"Om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel."
Källa: naturvardsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Undantag finns i samband med till exempel jakt.

Vad säger lagen?

I lagen står det att hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Under tiden den 1 mars-20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

Vad gäller inom tätbebyggt område?

I Bollnäs kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter, som ska följas oavsett årstid, ska din hund alltid hållas kopplad inom Bollnäs, Arbrå och Kilafors tätort. Gäller inte servicehund för personer med funktionsnedsättning eller för polishund i tjänst.

Har du frågor eller synpunkter kring våra badplatser?

Genom vår e-tjänst Lämna synpunkt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du ställa frågor och lämna synpunkter om våra badplatser. Om något är trasigt får du gärna felanmäla det via e-tjänsten Felanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 juni 2024 kl. 08.44

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: