Badplatser

Sandstrand  och vatten med ett träd i förgrunden

Långnäs badstrand

I Bollnäs kommun hittar du flera fina badplatser.

Badplatser och vattenkvalitet

Centralt beläget i Bollnäs vid Ljusnans strand. Hopptorn, lekplats, beachvolleyplan, bangolf och servering. Restauranger i närheten.


Vattenkvaliten vid Karlsunds badplats

Efter flera års utredningar har det visat sig finnas en ofarlig bakterie i vattnet vid Karlslundsbadet. Om det är varmt i vattnet kan den ge en felaktig bedömning av kvalitén och därför provtas inte bakterierna intestinala enterokocker vid badet. Vill du läsa mer så finns två rapporter att läsa:

Undersökning av Intestinala enterokocker i Bollnäsströmmarna under perioden 2014 till 2020, daterad 2020-10-21 Pdf, 5 MB.
Höga halter Intestinala enterokocker i Karlslundsbadet och Bollnäsströmmarna sommaren 2014, daterad 2015-08-26 Pdf, 3.3 MB.

Familjevänligt bad och campingplats med stora gräsytor beläget öster om Bollnäs efter riksväg 50. Lekplats, volleybollplan och servering.

Centralt beläget bad på Långnäs udde i Långnäsparken. Servering på “Terrassen” intill badstranden. Barnvänligt med sandstrand och stora gräsytor.

Ett härligt bad i Rengsjö, med glasklart vatten, cirka en mil öster om Bollnäs efter riksväg 50. Fina gräsytor och bryggor

Tre kilometer norr om Vallsta finns en kilometerlång sandstrand med skyddat läge vid Ljusnan. Barnvänlig, långgrund strand med WC, rutschbana, beachvolleyplaner, kiosk, camping, vandrarhem, stugby, café och matserveringar inom området.

10 km väster om Arbrå. Insjöbad efter Hälsingeleden med stora härliga gräsytor. Fin långgrund sandstrand. WC med tvättställ och grillplats med vindskydd.

Populärt bad i Ljusnan strax ovanför kraftverksdammen i Arbrå. Stora gräsytor och en mindre sandstrand.

Vackert bad, beläget vid Bergvikens strand ca 2 km söder om Kilafors. Skyltat från riksväg 83.

I Bollnäs kommun finns många fina badplatser. Provtagning av badvattnet görs tre gånger per sommar vid flera av kommunens badplatser, under juni, juli och augusti månad. Vissa mindre badplatser provtas en gång per sommar.

Det är ett vattenprov som tas vid respektive badplats och då får man veta temperaturen och om badvattnet är tjänligt eller inte. Provtagningen görs för att kontrollera kvaliteten på vattnet och för att kunna informera allmänheten om när det är olämpligt att bada.

Havs- och vattenmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats. hittar du den senaste informationen om badvatten vid badplatser som finns i hela landet. Informationen omfattar vattentemperatur, vattenkvalitet och eventuellt uppgift om algblomning. Om du klickar på länken ovan, så kommer du att kunna se resultatet från senaste provtagningen.

Om du har fått badklåda läs på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 februari 2022 kl. 15.11

Sidfot