Vandringsleder och strövområden

Träramp genom skogsområdet Bollebergets naturreservat

Träramp genom skogsområdet i Bollebergets naturreservat

Bollnäs erbjuder ett antal kvalitativa vandringsleder. Både Hälsingeleden (16 mil) och rundvandringsleden Finnskogsleden (35 km) går till största delen inom kommunens gränser.

Näbbkäxleden, Galvsjöleden och Flottarleden är också väl värda ett besök. För enklare vandring för hela familjen finns en tillgänglighetsanpassad stig upp till Bolletjärn i Bollebergets naturreservat.

Längs med vandringslederna finns ett antal stugor och vindskydd. Kartor till merparten av våra leder finns att köpa på Bollnäs turistinformation.

Upplev Hälsinglands böljande landskap till fots.

Hälsingeleden är en vandringsled som sträcker sig från Mosjön i söder till Los i norr. Totalt ca 16 mil. Till detta finns även olika anslutningsleder på totalt ca 7 mil. Detta gör att Hälsingeleden också lämpar sig för dem som bara vill ut på en kortare dagstur. Även om det främst är en led för vandring så finns det vissa partier som är lämpade för cykling sommartid och skidåkning vintertid. Huvudleden Mosjön-Harsa (ca 10 mil) är markerad med orange färg på utvalda träd och andra föremål i naturen. Längs leden finns rastplatser och övernattningsstugor.

Karta för sträckan Mosjön-Bolleberget-Harsa, inklusive anslutningsleder, finns att köpa bl.a. på Bollnäs turistinformation, sporthallarna i kommunen och Helins bokhandel.

Detaljerad beskrivning av Hälsingeledens olika etapper.

Finnskogsleden är en vandringsled på ca 35 km i Bollnäs södra finnskog.

Lämplig start för vandringen är Annefors, ca 25 km sydväst om Bollnäs. Leden är kuperad med stora höjdskillnader och erbjuder vackra vyer, vildmarkskänsla och kulturupplevelser. Utefter leden finns informationstavlor med fakta om de intressanta platser och sevärdheter som du passerar längs vägen. Bland annat områdets starka anknytning till finnskogen och skogsbruk från förr i tiden. Övernattningsmöjligheter i kolarkojor och vindskydd med eldstäder på olika platser längs med leden finns, likaså flertalet fina fiskevatten.

Mer information om Finnskogsleden hittar du på Finnskogsrikets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Galvsjöleden är en 30 km lång rundvandringsled utanför Bollnäs tätort.

Leden växlar mellan kuperad och flack terräng, och lämpar sig både för långlöpare och som flerdagsutflykt för lugna vandrare. Leden startar vid Bollebergets skidanläggning. Under de första 9 km följer leden samma sträckning som Näbbkexleden. Därefter byts den kuperade terrängen ut mot flackare mark, bitvis kan det vara blött.

Efter ungefär halva leden kan du välja att göra en avstickare på ca 1 km, genom att följa Hälsingeleden norrut. Då kommer du till sjön Galven med möjlighet till bad, fiske och enklare övernattning. Stugan där bokas via Arbrå sim- och sporthall. Från Galven följer leden sen samma sträckning som Hälsingeleden tillbaka till Bollebergets skidanläggning.

Vid Nyfors finns möjlighet till en avstickare på Gräsbergsleden (ca 3 km), som går upp på Gräsberget med vacker utsikt, och sedan ansluter igen till Galvsjöleden/Hälsingeleden.

Mysig och lättillgänglig vandringsstig för hela familjen.

Flottarleden är en kortare vandringsled på ca 7 km, längs älven Voxnan, som sträcker sig mellan Runemo och Söräng strömmar. Leden är en fantastisk naturupplevelse för hela familjen. Timmerflottningen i älven pågick i över hundra år och som mest flottades ca 5 miljoner stockar/år. Delar av dessa miljöer har börjat återskapas, leden är ett steg i detta. Det finns flera rastplatser med vindskydd, grill- bad- och fiskemöjligheter längs stigen. Vill du öka på din upplevelse ytterligare, tveka inte att hyra Flottarkojan eller vildmarksbastun som utformats efter dåtidens ritualer.

För mer information se Flottarledens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett välbesökt friluftsområde i närheten av Bollnäs centrum.

Stora Bollebergets naturreservat bjuder på riktig Hälsingeskog, nära men ändå med en känsla av långt bort. Bolletjärnen är ett fint utflyktsmål för hela familjen med en tillgänglighetsanpassad stig hela vägen fram, parkering alldeles vid starten, och utgör reservatets naturliga mittpunkt. På flera olika platser i naturreservatet finns anordnade grillplatser och vindskydd, där man kan ta en välförtjänt paus och bara njuta av den trolska skogen. För den något mer vältränade är det inga problem att gå hela vägen från stan till Bolleberget. En promenad på ca 4 km.

Stora och Lilla Bolleberget bildar tillsammans detta välbesökta friluftsområde såväl sommar som vinter. Här finns ett välutvecklat spårsystem och ett nät av stigar och leder för vandring, löpning och cykling, allt från 1 km – 17 km. På vinterhalvåret byts skorna och cykeln ut mot skidorna.

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 maj 2024 kl. 13.03

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: