Brottsförebyggande arbete

Bollnäs kommun arbetar löpande med trygghetsskapande och brottsförebyggande insatser.

Ansvarig för arbetet är kommunstyrelsen som via kommunchefens ledningsgrupp delegerat arbetet till styrgruppen för social hållbarhet. Styrgruppen samlar varje vecka in information om vad som händer i kommunen.

Andra underlag för det trygghetsskapande arbetet kommer från undersökningar som görs i kommunen både riktade till barn, unga och vuxna. Det ligger också till grund för kommunens och polisens medborgarlöfte som syftar till att öka medborgarnas och lokalsamhällets delaktighet i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Informationen sammanställs och skickas vidare till lokalpolisområde Hälsingland som använder det som underlag i sin arbetsplanering.

Informationen används också inom kommunens verksamheter för att starta olika insatser där det behövs.

Bollnäs kommun och polisen samarbetar för att öka tryggheten i kommunen. En viktig del i det arbetet är en gemensam lägesbild.

Bollnäs kommun samlar tillsammans med polisen regelbundet in information om trygghet och brott i kommunen. Insamlingen sker i samarbete med olika aktörer, som företag, bostadsbolag, sjukvård och föreningar, allt för att få en så samlad bild som möjligt.

Utifrån sammanställningen tas det sedan fram en lägesbild, detta sker två gånger varje år.

Lägesbilder för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete i Bollnäs kommun,

Rapport lägesbild våren 2023 Pdf, 435.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Rapport lägesbild hösten 2023 Pdf, 319 kB, öppnas i nytt fönster.

Rapport lägesbild våren 2024 Pdf, 325.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Arbetet för att skapa ett tryggt och hållbart samhälle bygger på samverkan och delaktighet för alla som bor och verkar i Bollnäs kommun.

Enskilda kommuninvånares, näringslivets och föreningslivets insatser är grunden i arbetet.

Kommunala tillgänglighetsrådet och kommunala pensionärsrådet är också viktiga samverkanspartners i det trygghetsskapande arbetet.

Hur invånarna i Bollnäs kommun upplever tryggheten i Bollnäs kommun är viktig att följa för att veta var insatser ska göras. För att få den kunskapen görs olika enkätundersökningar och medborgardialoger.

Hälsingerådet och lokalpolisområde Hälsingland har ett samverkansavtal om att arbeta trygghetsskapande och brottsförebyggande i Hälsingland. Som en del av detta arbete har Bollnäs kommun och lokalpolisområde Hälsingland ett gemensamt medborgalöfte som vilar på de olika medborgaundersökningar som utförts.

Medborgarlöfte för ökad trygghet i Bollnäs kommun

Om du som medborgare har information om händelser som påverkar tryggheten eller är brottsliga tipsa polisen om detta.

Om du upptäcker eller misstänker pågående brott ring alltid 112.
Ring och tipsa polisen på 11414. Du kommer till ett talsvar. Säg "tips" för att komma vidare.

Du kan också tipsa polisen via polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vid oro för våld ber vi dig av omtanke att:

  • Ring 112.
  • Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.
  • Knacka på/stör grannen. Det kan vara livsavgörande och kan stoppa pågående våld i väntan på polis. Du behöver inte stå kvar själv.
  • Vid behov - hämta hjälp av andra! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.

Vid oro för att barn utsätts för våld eller att vårdnadshavare på annat sätt brister i sin omsorg gentemot barn; kontakta Socialtjänsten, telefon 0278-252 02 och gör en orosanmälan eller gå in via bollnas.se Länk till annan webbplats.

Civilkurage

Det kommunala bostadsbolaget Bollnäs Bostäder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. uppmanar till att vid oro för våld reagera och visa civilkurage! Information om detta finns tillsammans med annan viktig information uppsatt i bolagets trapphus.

Mer information om Bollnäs Bostäders arbete med huskurage. Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 september 2024 kl. 15.49

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: