Barn som upplever våld i hemmet

Barn som lever i familjer där det förekommer våld tar skada. Konsekvenserna av att uppleva våld eller att själv bli slagen kan ge olika svåra följder över tid.

Barn som upplever våld i hemmet befinner sig i en särskilt utsatt situation då de inte kan undkomma våldet. Det utspelas i en miljö där barnet ska känna sig tryggt och det är svårt att tala med någon om vad som sker.

Viktigt att du som barn vågar berätta

Gör någon du känner dig illa, säger elaka saker, slår på dig eller tar på dig på ett sätt du inte vill? Att vara utsatt för våld kan vara olika saker.

Kanske blir din ena förälder illa behandlad av din andra förälder, slagen, hotat eller kallad fula ord. Det kan göra dig rädd och ledsen. Det betyder att du också blir utsatt.

Det kan vara jättesvårt att prata om våld och du kan känna dig rädd för att berätta för andra. Kanske har det blivit som en hemlighet i din familj. Men det är viktigt att du hittar någon vuxen du kan berätta för och som kan hjälpa dig!

Hit kan du vända dig inom Bollnäs kommun

Vid en akut situation ring alltid 112

Organisationer som kan hjälpa dig

Via webbplatseen bris.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du upp till 18 år prata med en kurator eller prata med andra unga i Forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen. Du kan även ringa och prata med någon. Du kan självklart vara anonym!

Ring 116 111 
Chatta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få mer kunskap om våld och kränkningar.

Information om våld från vuxna på umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla har rätt till en våldsfri vardag. Den här sidan vänder sig till dig som bor i Gävleborgs län.

Information om en våldsfri vardag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du mer information om vad Soc (socialtjänsten) är och gör.

kollpasoc.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här finns samlad information för barn och vuxna om våld mot barn, sexuella övergrepp mot barn och barn till skilda föräldrar. Barn har rätt att få information och de vill ofta prata med en vuxen som de känner.

dagsattprataom.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Misstänker du att ett barn far illa?

Om du misstänker att ett barn eller ungdom far illa kan du vända dig till socialtjänsten. De uppgifter du lämnar behöver inte vara bekräftade och du behöver inte ha tydliga belägg för att situationen skall anses som tillräckligt riskfylld för att ringa socialtjänsten och förmedla din oro.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 januari 2024 kl. 10.31

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: