Mat inom äldreomsorgen
Vi levererar frukost, lunch och middag till cirka 250 personer på våra äldreboenden: Karlsund, Gutenberg, Hällagården och Ängslunda. Varje vecka tillagas dessutom 1.400 matlådor till hemmaboende pensionärer genom hemtjänsten.
Matsedlar
Matsedlarna för äldreomsorgen är gjorda utifrån livsmedelsverkets rekommendationer och görs tillsammans med kökspersonal, brukare och kostombud. Förutom normalkost lagas också ett stort antal specialkoster för dem som är i behov av det.
Lokala leverantörer
Vi försöker i möjligaste mån att köpa livsmedel från lokala leverantörer. Vi köper bland annat köttfärs från Tillmans Chark, ägg från Kinsta Hönsgård, bröd från Bull-Olles Bageri och broccoli från Tura gård.
Cirka 30 % av de livsmedel vi använder är lokalproducerade och/eller ekologiska.
Matsvinn
Mat som hade kunnat ätas men som slängs, brukar kallas för matsvinn. Exempel på sådant svinn är matrester som blir över och slängs, samt livsmedel som slängs för att de hunnit bli dåliga innan de tillagas och äts upp. Matsvinn orsakar både stor miljö- och klimatpåverkan och kostar mycket pengar.
Vi arbetar utifrån en handlingsplan för att minska matsvinnet inom äldreomsorgen i Bollnäs kommun.
Handlingsplan för minskat matsvinn i Bollnäs kommun Pdf, 939.1 kB, öppnas i nytt fönster. (940 kB)
Film från köket på Karlslund
Vill du veta hur det fungerar när vi lagar mat till Bollnäs kommuns äldreomsorg, handikappomsorg och psykiatri? I filmen nedan får du följa med in i köket på Karlslund bland kockar, ugnar, kylrum och de uppskattade kylda matlådorna.
Kontakt
Kostchef
Susanne Björklund
susanne.bjorklund@bollnas.se 0278-251 63Enhetschef - äldreomsorg och skolor i ytterområdena
Helena Lundstedt
Enhetschef
helena.lundstedt@bollnas.se 0278-251 27Övrig information
Ansvarar för kosten inom äldreomsorgen samt skolköken i Rengsjö, Vallsta, Arbrå och Kilafors.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 1 oktober 2024 kl. 12.50
Tyck till om sidan
Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: