Mat inom äldreomsorgen

Vi levererar frukost, lunch och middag till cirka 250 personer på våra äldreboenden: Karlsund, Gutenberg, Hällagården och Ängslunda. Varje vecka tillagas dessutom 1.400 matlådor till hemmaboende pensionärer genom hemtjänsten.

Matsedlarna för äldreomsorgen är gjorda utifrån livsmedelsverkets rekommendationer och görs tillsammans med kökspersonal, brukare och kostombud. Förutom normalkost lagas också ett stort antal specialkoster för dem som är i behov av det.

Vi försöker i möjligaste mån att köpa livsmedel från lokala leverantörer. Vi köper bland annat köttfärs från Tillmans Chark, ägg från Kinsta Hönsgård, bröd från Bull-Olles Bageri och broccoli från Tura gård.

Cirka 30 % av de livsmedel vi använder är lokalproducerade och/eller ekologiska.

Mat som hade kunnat ätas men som slängs, brukar kallas för matsvinn. Exempel på sådant svinn är matrester som blir över och slängs, samt livsmedel som slängs för att de hunnit bli dåliga innan de tillagas och äts upp. Matsvinn orsakar både stor miljö- och klimatpåverkan och kostar mycket pengar.

Vi arbetar utifrån en handlingsplan för att minska matsvinnet inom äldreomsorgen i Bollnäs kommun.

Handlingsplan för minskat matsvinn i Bollnäs kommun Pdf, 939.1 kB, öppnas i nytt fönster. (940 kB)

Film från köket på Karlslund

Vill du veta hur det fungerar när vi lagar mat till Bollnäs kommuns äldreomsorg, handikappomsorg och psykiatri? I filmen nedan får du följa med in i köket på Karlslund bland kockar, ugnar, kylrum och de uppskattade kylda matlådorna.

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 juni 2024 kl. 11.59

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: