Redovisning och arvode

Här samlar vi allt du behöver för att redovisa hur du sköter huvudmannens ekonomi.

Blanketter för årsräkning, sluträkning och redogörelse hittar du under Självservice. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du använder digital redovisning via Aider (www.aider.nu Länk till annan webbplats.) ber vi dig att tänka lite extra på nedan punkter så att både du och Överförmyndaren får en effektiv inlämning och granskning av redovisningen. Se vilka handlingar överförmyndaren behöver i den checklista som tillhör års- respektive sluträkningshandlingarna.

 • Tänk på att förutom transaktionskontot ska även huvudmannens alla övriga bankkonton (gäller även tex ICA, Coop) redovisas under ”Övriga bankkonton och tillgångar”. Här redovisas även fastigheter och värdepapper.
 • Namnge de bilagor du bifogar enligt vad de innehåller, tex årsbesked, kontoutdrag transaktionskontot, checklista osv. (verifikaten till transaktionerna behöver du inte namnge då de är kopplade till en specifik transaktion i verifikatlistan)
 • Redovisa skattepliktiga inkomster (tex AMF, Pension, aktivitetsersättning, lön mm) i en kategori och skattefria inkomster i en egen kategori (tex bostadstillägg, merkostnadsersättning)
 • Innan du skickar in redovisningen ber vi dig att dubbelkolla att alla transaktioner är bokförda under rätt kategori (så att t.ex fotvård inte hamnat under kategorin hyra). Detta gör du lätt genom att läsa igenom kategorispecifikationen.
 • Skanna in verifikat för betalningar som går utöver det som normalt betalas varje månad, exempelvis fakturor avseende inköp av möbler, elektronik, kläder, reparationer m.m. Tänk på att dessa ska mottagningskvitteras om det inte framgår av underlaget att huvudmannen har mottagit varan/tjänsten.

Uppgifter från Skatteverket

Om det är din huvudman som betalar ditt arvode är det också viktigt att kontrollera huvudmannens skattekonto så att allt blivit gjort på rätt tid och i rätt ordning så att inte kostnadsräntor uppstår. För detta kan det vara så att du behöver anmälas som deklarationsombud. På skatteverkets hemsida God man, förvaltare eller förmyndare | Skatteverket Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om hur du får tillgång till de uppgifter du behöver.

Beställ årssammanställning från Försäkringskassan

Ställföreträdare kan beställa en årssammanställning digitalt via Försäkringskassans Mina sidor för sin huvudman. Underlaget innehåller samtliga utbetalningar Försäkringskassan gjort och vilken skatt de har dragit under föregående år.

Läs mer på Försäkringskassans webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

 • Överförmyndarenheten

  overformyndare@bollnas.se 0278-250 04

  Telefontider

  Måndag–tisdag kl. 10.00-12.00

  Torsdag kl. 11.00-12.00
  Fredag kl. 10.00-12.00

  Besökstider

  Receptionen är öppen på måndagar och torsdagar mellan klockan 13.30–15.30 för kortare drop-in-besök för att t.ex hämta blanketter.

  Besöksadress

  Collinigatan 12
  821 80 Bollnäs

  Postadress

  Bollnäs kommun
  Överförmyndarenheten
  821 80 Bollnäs

  Fax

  0278-252 03

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 mars 2024 kl. 12.49

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: