Viktigt meddelande till allmänheten

VMA, eller Viktigt Meddelande till Allmänheten, är ett varningssystem för att snabbt uppmärksamma allmänheten om att något allvarligt hänt i närområdet som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö.

Vanligtvis förmedlas VMA via radio, tv och via appar. Men vid riktigt allvarliga händelser används även utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredrik.

Om signalen hörs i skarpt läge ska du:

  • Gå inomhus.
  • Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
  • Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.
  • Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
  • Ta del av information från informationsnumret 113 13.

I samband med ett Viktigt Meddelande till Allmänheten i radio och TV kan du också få ett meddelande direkt till din mobiltelefon. Det du behöver göra är att installera en app i din smarta telefon. De appar som förmedlar VMA är bland annat Krisinformation, Sveriges Radio och SOS Alarm.

Läs mer om VMA som sms på msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisinformation.se har sammanställt ett antal appar som kan vara bra att ha din smarta telefon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Signalen från varningstutorna låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Signaltestet pågår under minst två minuter. Tidpunkten för testerna är klocka 15.00 den första helgfria måndagen i:

  • mars
  • juni
  • september
  • december

I Bollnäs kommun är det räddningstjänsten (Kommunalförbundet Hälsingland) som ansvarar för varningstutorna. Det är de som testar att de fungerar. För att säkerställa att alla tutor hörs har de en lista med telefonnummer som kontaktas. Ofta är det företag i dess närhet som rings upp. Om en varningstuta inte fungerar är det räddningstjänsten som åtgärdar felet.

Läs mer om viktigt meddelande till allmänheten på msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information på engelska om VMA finns på krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du ska inte använda det för att få mer information. Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 januari 2024 kl. 13.21

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: