Karlslund

Karlslunds särskilda boende ligger i området Karlslund i Bollnäs. Karlslund är beläget naturskönt vid Ljusnan och inbjuder till utevistelser i vacker miljö.

Information om Covid-19

Trots att vi inte har besöksförbud vid äldreboenden i Bollnäs, så har vi tagit fram rekommendationer för dig som vill besöka våra boenden. Det för att besöken ska kunna ske på ett säkert sätt för att skydda våra brukare mot att insjukna i covid-19.

  • Stanna hemma om du upplever symptom som kan vara covid-19.
  • Ha god handhygien inför, under och efter besök. Vi tillhandahåller handsprit.
  • Tänk på distansering och att hålla avstånd

Vid eventuella utbrott av covid-19 kan dessa besöksrutiner komma att ändras.

Om Karlslund

Karlslund består av 104 lägenheter fördelat på tio våningar/enheter. Varje enhet har stora gemensamhetsutrymmen. Lägenheterna är ljusa, på 27 kvm med ett minettkök och handikappanpassat badrum. Du möblerar själv din lägenhet med egna möbler och personliga ägodelar. Höj- och sänkbar säng med madrass finns att hyra.Bollnäs Bostäder äger fastigheten och ansvarar för underhåll och skötsel.

På Karlslunds facebook-sida kan du följa de dagliga aktiviteterna som händer på boendet.

Till Karlslunds särskilda boendes facebook-sida Länk till annan webbplats.

På Karlslunds särskilda boenden serveras det frukost, lunch, middag och mellanmål. För den som behöver specialkost finns det att tillgå. Till lunch finns två alternativ att välja mellan. Alla måltider serveras utifrån önskemål i det gemensamma matrummet eller i den egna lägenheten.

Köket på Karlslund lagar lunch och middag till alla våningar på Karlslund och Gutenberg och lunch till daglig verksamhet i Bollnäs.

I köket på Karlslund tillagas och paketeras även kylda matlådor till kunder inom hemtjänsten i Bollnäs kommun.

I anslutning till köket finns också en restaurang, Restaurang Toppen, där serveras lunch alla dagar i veckan och är öppen för allmänheten.

Kontakt och öppettider till restaurangen

Öppettider: mån-sön kl 11:30-13.00
Telefonnummer: 0278-250 17.

Läs mer om mat inom äldreomsorgen.

Vi erbjuder dig som är boende hos oss

Frisör – tidsbeställning på telefon 0278-184 00
Fotvård – tidsbeställning på telefon 073-024 50 59

Vi arbetar aktivt med att införa olika former av digital teknik för att underlätta för våra brukare, anhöriga och personal.

Vi definierar välfärdsteknik som digital teknik som kan användas för att bibehålla självständigheten, aktiviteten och tryggheten för en person med funktionsnedsättning. Läs mer om den välfärdsteknik som används på våra särskilda boenden.

Upplevelsecykel

Med hjälp av cykel, dator och bildskärm kan man cykla och samtidigt se och uppleva olika platser. Man kan se platser man längtar tillbaka till, eller nya ställen som man alltid velat besöka

Terapidjur

Digitala terapidjur är ett komplement i vården och ett alternativ till levande sällskapsdjur. Målsättningen med digitala terapidjur är att berika det dagliga livet genom ökat psykiskt, fysiskt och socialt välbefinnande

Tovertafel

Magiska bord, eller som det heter -Tovertafel är en teknik som tagits fram för personer med demenssjukdom och för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.. Med en interaktiv projektor blir ett vanligt bord nästan magiskt. Det förvandlas till en aktiv spelyta som känner av deltagarnas rörelser över bordet.
Det finns en mängd olika vackra spel i fina färger och inget av dem går ut på att vinna, allt handlar om att ha kul, och att locka till rörelse och social interaktion.
Spelen hjälper till att bryta passivitet, skapa glädje och gemenskap

Träningscykel

MOTOmed är en träningscykel för passiv, assisterad och aktiv rörelse av armar och ben för personer som befinner sig i liggande eller sittande ställning.

Kameratillsyn

Med digital tillsyn får man sova ostört och ändå känna en trygghet i att någon tittar till mig. Vid tillsynen används en kamera som fungerar i fullständigt mörker och placeras på lämplig plats i bostaden. Vid en tidpunkt som man kommit överens om kopplar behörig personal upp sig mot kameran och gör tillsynen. Kameran ger en ögonblicksbild och har ingen ljudupptagning.

Nyckelfria medicinskåp

Medicinskåp som öppnas via mobiltelefon. Endast behörig personal kan öppna medicinskåpet, samtidigt registreras vem som öppnat och vilken tidpunkt. Detta ger en säker medicinhantering. Medicinskåpen finns placerade på korttidsboendet Ängslunda

Tena Identifi

Det är ett system som under 72 timmar registrerar en individs urinläckage. Informationen omvandlas till en rapport som ger fördjupad kunskap om individuella läckagemönster och urinmängder. Detta ger en bättre anpassning/användning av kontinensskydd

Sängsensor

En liten remsa (sensor) som placeras i sängen. Sensorn känner av puls, andning och aktivitet. Under dygnets alla timmar registreras tid i säng eller när brukaren lämnat sängen.
Sensorn ger en tydlig bild över brukarens sömn och aktivitetsmönster. Underlaget gör att omvårdnaden kan anpassas individuellt utifrån brukarens behov

Vendlet

Vendlet är ett helautomatiskt vändsystem för sängliggande brukare med begränsade resurser. Vendlet innebär ett ökat välbefinnade för brukaren och en bättre arbetsmiljö för personal

På varje boende finns dagtid sjuksköterskor som ansvarar för hälso-och sjukvård. Alla brukare som bor i särskilt boende har en omvårdnadsansvarig sjuksköterska. Under kväll, natt och helg finns sjuksköterska tillgänglig i kommunen. Det finns även tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast för varje boende. Läkare besöker Karlslund varje vecka på planerad tid.

Alla som bor på särskilt boende i Bollnäs Kommun och som fyllt 65 år får i mars varje år möjlighet att besvara en enkät. Enkäten skickas ut från Socialstyrelsen till hela Sverige och heter Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?.

Du som har svårt att svara själv, får gärna ta hjälp av en närstående. Personal vid särskilda boenden i Bollnäs Kommun undviker att hjälpa till att besvara enkäten. Du som äldre ska känna dig trygg med att ditt svar är anonymt och att du kan svara uppriktigt. Din åsikt är viktig för att verksamheten vid särskilda boenden i Bollnäs Kommun ska kunna förbättra stödet till dig som är äldre. Vi vill veta både vad du är nöjd med och vad du är mindre nöjd med. Enkäten kan besvaras per post eller digitalt via internet. På internet kan frågorna besvaras på fler språk än svenska.

Undersökningens sammanställda resultat används i arbetet för att förbättra stödet till de äldre. Detta sker under ledning av ansvariga verksamhetschefer.

För frågor och mer information kontakta ansvarig enhetschef för det särskilda boendet.

Brukarundersökning särskilt boende Karlslund 2023 (pdf) Pdf, 666.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Brukarundersökning särskilt boende Karlslund 2022 (pdf) Pdf, 749.7 kB.

Brukarundersökning särskilt boende Bollnäs kommun 2023 (pdf). Pdf, 665.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Brukarundersökning särskilt boende Bollnäs kommun 2022 (pdf) Pdf, 843.2 kB.

Sjuksköterska Karlslund
Telefon: 0278-62 60 63

Björkbacken
Telefon: 0278-250 16

Ljungbacken
Telefon: 0278-250 19

Gullvivan
Telefon: 0278-256 83

Violen
Telefon: 0278-257 87

Solrosen
Telefon: 0278-257 35

Enbacken
Telefon: 0278-257 86

Kvarnbacken
Telefon: 0278-250 18

Linbacken
Telefon: 0278-250 20

Treklövern
Telefon: 0278-256 74

Solsidan
Telefon: 0278-265 91

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 april 2024 kl. 11.56

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: