Föräldrastöd om skadligt bruk, riskmiljö och beteende
Här hittar du stöd och information till dig som är tonårsförälder gällande ungdomars användning av tobak, alkohol och droger. Du hittar även information gällande riskmiljöer och beteende som näthat och motorburen ungdom.
Tonåren är den tid i livet då man bryter sig fri från föräldrar och börjar finna sitt eget liv. En tid som präglas av osäkerhet, nyfikenhet och ibland dåligt omdöme.
Du som förälder kan påverka ditt barn
Du som förälder kan hjälpa och påverka ditt barn genom hur du agerar och sätter gränser. Genom att tidigt se signaler på skadligt beteende hos din ungdom kan hjälp sättas in i tid.
Att sätta gränser
Konsekvenstänkandet är inte fullt utvecklat förrän i 25-års ålder. Det är därför lätt att testa förbjudna saker som verkar spännande, som till exempel alkohol och droger.
Det kan vara ganska jobbigt att vara förälder till en tonåring, därför måste du som förälder ibland vara lite jobbig tillbaka och sätta gränser.
Ungdomar som har föräldrar som sätter gränser dricker mindre eller inte alls. Ju tydligare du är med dina gränser desto lättare gör du det för din tonåring.
Exempel på gränser:
- Klockslag att vara hemma på kvällen.
- Inte bjuda på alkohol hemma.
- Inte köpa ut alkohol.
Kom ihåg att du är en förebild. Fundera på vilka budskap och
värderingar kring alkohol, droger och andra berusningsmedel som du förmedlar till ditt barn.
Våga prata
Visa intresse och försök prata om allt möjligt i vardagen. Då blir det naturligt och odramatiskt att prata om lite svårare grejer som alkohol, narkotika och sex. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang.
Undvik att berätta ingående om egna erfarenheter kring alkohol och droger och var inte dömande om ditt barn druckit eller gjort något annat farligt.
Kommunikationen ska präglas av respekt och tolerans. Undvik att moralisera och håll dig till fakta.
Upptäck drogmissbruk hos ditt barn
Som förälder kan det vara svårt att ha koll på de droger som förekommer bland unga, därför listar vi vanliga tillbehör och tecken på droganvändning (Källa: Polisens föräldraskola om droger.pdf Pdf, 4.7 MB. ).
Om du upptäcker något av följande kan det betyda att ditt barn använder droger:
Rullpapper
Rullpapper, till exempel märken som OCB och Rizla, används för att rulla egna cigaretter. När man rullar en joint blandar man hasch eller marijuana tillsammans med tobak i ett papper och rullar ihop det för att kunna röka det. Hittar du rullpapper hos ditt barn finns risken att barnet röker cannabis. Pappret säljs över disk i affärer där tobak finns och det finns ingen åldersgräns för att köpa pappret.
Redline-påsar
Redline- eller zip-påsar är små, genomskinliga plastpåsar. Narkotika förvaras ofta i påsar, gamla snusdosor, kuvert, ciggarettpaket eller
tuggummipaket.
Grinder
Grinder är ett verktyg som används för att smula sönder cannabis. Grinder fnns i materialen metall, trä eller plast. En grinder har ofta rund form och tillverkas i två eller fyra delar. Cannabissmulorna läggs i ett rullpapper och rullas till en joint.
Digital våg
Säljare använder en digital våg för att väga narkotika. Även köpare kan använda digitala vågar för att kontrollera så mängden stämmer. Leta efter rester av narkotika på vågen.
Cigarettpaket
I cigarettpaket kan färdigrullade eller halvrökta joints gömmas. Joint är en cigarett som innehåller cannabis.
Tuggummipaket
Tuggummipaket är ett annat gömställe för narkotika. Många tuggar också tuggummi eller använder parfym för att dölja lukt.
Kuvert
Hittar du ett vadderat kuvert i ditt barns rum skulle det kunna vara ett tecken på att narkotika har beställts via internet och levererats via posten. Fråga var kuvertet kommer ifrån.
Enkla telefoner
Langare använder enkla telefoner i kontakt med köpare. Langare är en person som olagligt säljer droger (kan också kallas för becknare). En större mängd simkortshållare kan också ha koppling till narkotikahantering.
Kontakt med säljare
En langare kontaktas ofta via sms eller sociala medier. Ungdomar använder även krypterade appar som Wickr, Whatsapp och Signal. Langaren vill helst ha kontanter, men kan ta betalt via Swish.
Märker du att ditt barn har kontakt med främmande personer, eller har swishat till okända nummer, kan det vara ett tecken på att ditt barn
har kontakt med en langare. Beställs narkotika över internet sker betalningen ofta via en digital kryptovaluta som kallas för bitcoin.
Droger i skolan
De som säljer droger kontaktar ofta unga som går i skolan. Elever kan sedan sälja droger till andra elever och många gånger sker kontakten utan att skolpersonalen vet om det.
Elever vet ofta vilka personer som säljer droger på skolan men polisen har svårt att få information från dem. Unga personer kan dras in i att sälja droger för att de vill tjäna pengar.
I början kan det vara spännande, tills de blir tvingade och har svårt att backa ur, kanske på grund av skulder eller eget missbruk.
Generella tecken på droganvändning
- Ditt barn bryr sig inte om skolan.
- Ditt barn är trött på morgonen.
- Konstiga meddelanden på telefonen eller i datorn.
- Nya och okända kompisar.
- Pengar försvinner.
- Ditt barn skickar pengar till okända nummer.
- Ditt barn beter sig hemlighetsfullt.
Tips till dig som förälder
- Ställ frågor och prata med ditt barn.
- Var vaken när ditt barn kommer hem.
- Försök att ha lite koll på i vilka miljöer din ungdom befinner sig i samt vilka hen umgås med.
- Lukta! Parfym och tuggummi kan dölja doft.
- Var uppmärksam på om ditt barn använder ögondroppar. Ögondroppar döljer röda ögon som kan uppstå om barnet röker cannabis.
- Håll koll på ditt barns sociala medier.
- Håll koll på vad ditt barn köper för sin vecko- eller månadspeng.
- Prata med andra föräldrar och hjälp varandra att hålla koll, kom överens om gemensamma regler för era barn.
- Prata med din tonåring om inställning till alkohol, fester och att vara ute sent på kvällarna.
- Föregå med gott exempel, refektera över dina egna alkoholvanor.
- Var beredd att åka iväg under kvällen om något skulle hända.
- Prata med andra föräldrar om var barnen befinner sig och hjälps åt att hålla koll.
- Ring polisen om något händer. Är det akut ring 112, om inte ring 114 14.
Skadligt bruk, riskmiljö och beteende
Som förälder är det viktigt att ha kunskap om vad som sker bland tonåringar för att på bästa sätt kunna förebygga och hjälpa.
Tobak och vape
Att bli beroende av tobak går snabbt. Därför är det viktigt att tidigt upptäcka att ditt barn har börjat röka eller snusa.
E-cigaretter/vape
Att ”vejpa” blir allt vanligare bland svenska ungdomar. Vape är samma sak som E-cigaretter (elektronisk cigarett) och innehåller ofta nikotin men sällan tobak. E-cigaretter lyder, trots detta, under tobakslagen som bla säger att personer under 18 år inte får köpa produkterna.
Stöd att sluta röka eller snusa
På Sluta-Röka-Linjen kan du läsa om stöd för att sluta röka eller snusa och om tobak ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.
Besök 1177.se för tips och råd samt kontaktuppgifter till vårdgivare för hjälp att sluta röka eller snusa: Rökning och snusning (1177.se) Länk till annan webbplats.
Alkohol
Alkohol är olagligt att sälja eller erbjuda till personer under 20 år, med undantag för barer och restauranger där det är 18-årsgräns.
Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Om du köper ut två cider så borde väl din tonåring vara nöjd med det? Och du får dessutom bra koll på hur mycket han eller hon kommer att dricka på festen. Nä, så fungerar det tyvärr sällan i verkligheten. Ofta är det snarare så att tonåringar inte nöjer sig med det lilla de fått.
Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.
Bjuda hemma? (iq.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Droger, lustgas och andra berusningsmedel
Du som förälder eller anhörig kan genom att våga prata om de konsekvenser som droger och andra berusningsmedel kan ha för personer, anhöriga, miljön och samhället i stort bidra till stor skillnad.
Droger och berusningsmedel som blir allt vanligare bland ungdomar är till exempel:
- Lustgas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Polisen varnar för användningen av lustgas - Polisen på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Cannabis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Synt/kristall/nätdrog (3-CMC) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Beroendeläkaren varnar för nätdrogen kristall - SVT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På drugsmart.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du ta del av kunskap, artiklar och frågor och svar om alkohol, droger, berusningsmedel, dopning, tobak och spel. Drugsmart drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Informationsblad om lustgas som berusningsmedel (pdf) Pdf, 238.7 kB.
Motorburen ungdom och epa-träffar
De senaste åren har antalet motorburna träffar ökat. Träffarna sker ofta sent in på nätterna på stora parkeringsytor med hög musik och lockar till sig många tonåringar och unga vuxna, men även barn.
Polis och socialtjänst vittnar om att det inte är ovanligt att väldigt unga personer, barn i 12–13 års åldern, vistas på epa-träffarna.
Riskmiljö
Träffarna grundar sig ofta i ett verkligt motorintresse, något som kan ses som positivt och en kul hobby för ungdomar, men det finns också en baksida.
- Träffarna kan vara en riskmiljö för barn och unga eftersom det ofta förekommer alkohol och droger.
- Det finns ibland också vuxna deltagare vid träffarna som inte är lämpliga för barn och unga att umgås med.
Det är viktigt att du som förälder är medveten om detta för att kunna bedöma om det verkligen är en lämplig miljö för din ungdom.
Prata med ditt barn/din ungdom om riskerna kopplat till motorburna träffar.
Näthat
Näthat sker ofta på webben och i sociala medier men det är inte bara den som lagt ut den kränkande bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör också den som delar och sprider inlägget vidare.
Näthat är ett samlingsbegrepp för när någon kränker, trakasserar eller utsätter någon annan person för hot via internet, till exempel i sociala medier.
Ett brott att publicera och att dela vidare
Det förekommer att kränkande inlägg, bilder på nakna eller lättklädda ungdomar sprids på till exempel Snapchat och det kan vara bilder på ungdomar som bor i den egna hemkommunen.
Bilderna kan snabbt få stor spridning då de delas av många användare. Bilderna kan ha kommit i omlopp på olika sätt och ofta ligger någon form av brott bakom.
Att bilderna sprids skapar ett stort obehag för personen som syns på bilden och det kan få stora konsekvenser för den drabbade.
Om någon sprider eller visar allvarligt kränkande bilder eller filmer på någon annan, eller sprider ett rykte, kan det vara ett brott som kallas förtal. Det gäller oavsett om det är sant eller inte. Att dela bilder eller film vidare kan även i vissa fall handla om barnpornografibrott.
Prata gärna med ditt barn om att näthat kan vara brottsligt
- Om man skriver något kränkande om en person kan det vara förtal eftersom det är något man skriver för att få andra att tycka illa om någon.
- Om man delar känsliga bilder eller videos på någon annan, till exempel nakenbilder eller bilder på någon i en utsatt situation, kan det vara ett brott.
- Det kan vara ett brott att dela bilder eller andra uppgifter om någons sexualitet, hälsa eller sjukdomar eller om att någon har utsatts för ett brott. Det är brottsligt att dela exempelvis bilder från olyckor, filmer där någon misshandlas och bilder där personen har sex.
- Om man fotar någon i duschen kan det vara kränkande fotografering. Då behöver man inte ens lägga ut bilden på nätet för att det ska vara brottsligt. Delar man bilden kan det vara ett brott.
- Om man skriver något hotfullt till någon som tror att det är allvarligt menat, blir rädd och polisanmäler kan det vara ett olaga hot.
Att hjälpa och polisanmäla
Om du som vuxen får kännedom om att ditt barn eller någon annan har drabbats av näthat eller kränkningar så finns det flera saker du kan göra. Läs mer via länkarna nedan.
Relaterad information
Näthat (polisen.se) Länk till annan webbplats.
Nakenbilder - ta, ha och dela (polisen.se) Länk till annan webbplats.
Vad är olagligt på nätet (friends.se) Länk till annan webbplats.
Illa behandlad på nätet (umo.se) Länk till annan webbplats.
Hit kan du vända dig för hjälp och stöd
Om du känner att du behöver stöd i din roll som förälder kan du vända dig till socialtjänsten via vår e-tjänst. Via länkarna hittar du andra stöd till dig som tonårsförälder.
Vid akuta lägen ring alltid 112.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 18 mars 2024 kl. 15.03
Tyck till om sidan
Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: