Skolplikt och ledighet
Skolplikt innebär att barn har rätt till utbildning från höstterminen det år de fyller 6 år, vilket betyder att du som vårdnadshavare är skyldig att se till att ditt barn går i skolan. Skolplikten påverkar också ditt barns möjlighet att få ledigt från skolan.
Allmänt om skolplikt
För Bollnäs kommun är det viktigt att alla barn får den utbildning de har rätt till. Om elever uteblir från utbildning riskerar de att inte nå upp till skolans kunskapskrav.
Forskning visar att skolan är den enskilt viktigaste skyddsfaktorn för att inte hamna i utanförskap. God närvaro innebär därför en stor vinst för varje elev, både på kort och lång sikt.
Skolplikt
Skolpikten innebär att
- barn måste gå i skolan från höstterminen det år de fyller 6 år och börjar i förskoleklass, till dess att de går ut årskurs 9,
- barn måste närvara på alla schemalagda lektioner,
- du som vårdnadshavare är skyldig att se till att ditt barn går i skolan.
Anmäla frånvaro
För att anmäla frånvaro ska du som vårdnadshavare logga in i bollnas.skola24.se Länk till annan webbplats. eller Skola24-appen med BankID och anmäla frånvaron.
Giltig frånvaro är
- beviljad ledighet,
- sjukdom (vid längre sjukdom eller återkommande korta frånvarotillfällen kan sjukintyg krävas),
- tandläkar- eller sjukvårdsbesök.
Söka ledighet
Skolan ska vara restriktiv med att bevilja ledigheter. Elever kan få kortare ledigheter för enskilda angelägenheter, exempelvis i samband med begravning, religiös högtid eller kortare resa. Vid synnerliga skäl, det vill säga extra starka skäl, kan elever få längre ledigheter.
Det är rektor, eller den som rektor delegerat till, som bestämmer om elever kan få vara lediga från skolan, men vid önskemål om ledighet längre än tio dagar får endast rektor bestämma.
Det är viktigt att du söker ledigt i god tid i förväg. Faktorer som kan påverka beslutet är till exempel
- Hur länge elev kommer att vara borta.
- Hur frånvaron påverkar elevs skolgång.
- Om elev kan ta igen missad undervisning (många skolmoment kan inte genomföras på egen hand under semestrar).
- Hur viktig ledigheten är för elev.
Ogiltig frånvaro
Skolan tillsammans med vårdnadshavare behöver agera när en elev har ströfrånvaro, är på skolan men inte på lektion, ofta är sjukanmäld eller borta längre än vad som kan förväntas vid mindre hälsoproblem.
När elev i förskoleklass, grundskola eller anpassad grundskola uteblir från den obligatoriska verksamheten utan giltigt skäl ska rektor enligt skollagen se till att elevens vårdnadshavare får information om frånvaron samma dag.
Ogiltig frånvaro är när en elev
- inte är sjukanmäld, men inte är i skolan,
- är frånvarande fast en ledighetsansökan nekats,
- har längre sjukfrånvaro utan sjukintyg,
- kommer sent till lektioner, missar enstaka lektioner utan frånvaroanmälan eller går tidigare från lektioner.
Anmäla utredning av frånvaro till hemkommunen
Rektor är skyldig att anmäla till elevs hemkommun när en frånvaroutredning har inletts. Anmälan om utredning av frånvaro till hemkommunen görs i grundskola och anpassad grundskola.
Bollnäs är hemkommun för alla elever som är folkbokförda i kommunen. Vissa elever går i en fristående skola eller i en skola i en grannkommun.
Utlandsresor och skolplikt
Ibland finns det tillfällen då du vill ta med ditt barn utomlands. Det kan till exempel vara en lång semesterresa eller att du som vårdnadshavare ska arbeta utomlands. I andra fall kan det vara så att du och din familj vill besöka ert hemland under en längre tid.
Här hittar du information om vilka möjligheter som finns för skolpliktiga barn att åka utomlands, med eller utan skolgång i utlandet.
Längre tid utomlands
Om barn flyttar utomlands och inte längre är folkbokförda i Sverige upphör skolplikten. Samma sak gäller om barn är folkbokförda i landet, men hemkommunen bedömt att de vistas utomlands på heltid.
Det är viktigt att du, om du och ditt skolpliktiga barn planerar att bo utomlands i mer än sex månader, anmäler det till kommunen, se e-tjänsten. Där skickar du in handlingar som visar att ditt barn ska bo utomlands en längre tid, exempelvis ett intyg som visar vilken skola ditt barn ska gå i.
Innan du åker måste du också kontakta andra myndigheter som Skatteverket och Försäkringskassan. Om du planerar att bo utomlands i minst ett år, tänk då på att du måste meddela flytten till Skatteverket senast en vecka innan avresa.
Fullgöra skolplikt på annat sätt
I undantagsfall kan elever få tillstånd att fullgöra skolplikten på annat sätt än vad som sägs i skollagen, exempelvis kan elever få undervisning i en skola som tillhör ett annat lands skolsystem.
För att elever ska få fullgöra skolplikten på annat sätt, krävs att
- verksamheten framstår som ett fullgott alternativ till den utbildning som annars står barnet till buds enligt föreskrifter i lagen,
- behovet av insyn i verksamheten kan tillgodoses, och
- att det finns synnerliga skäl.
Beslut om att få fullgöra skolplikten på annat sätt tas av hemkommunen och ett medgivande får lämnas upp till ett år i taget. Under tiden har hemkommunen tillsynsansvar för verksamheten under elevens skolgång.
Ansökan ska göras senast fyra (4) månader innan planerad avresa.
Uppskjuten skolplikt
Barn börjar i förskoleklass höstterminen det år de fyller 6 år. Om det finns särskilda skäl kan du som vårdnadshavare ansöka om att ditt barn i stället får börja i förskoleklass höstterminen det år det fyller 7 år.
Särskilda skäl kan till exempel vara om ditt barn
- tillbringat en kort tid i Sverige och har ett annat modersmål,
- har en intellektuell funktionsnedsättning,
- har kommit efter in sin utveckling på grund av sjukdom, eller
- är fött sent på året och identifierar sig med barn som är födda ett år senare.
Ansöka om uppskjuten skolplikt
Du loggar in med bankID i e-tjänsten och gör en ansökan. Om det finns två vårdnadshavare för barnet, måste båda godkänna den.
Tidigare skolstart
Utgångspunkten är att barn börjar i förskoleklass det år de fyller 6 år. Vårdnadshavare kan ansöka om att barn får börja förskoleklass ett år tidigare, det vill säga det år barn fyller 5 år, men skolplikten börjar inte att gälla förrän det år barn blir 6 år.
Bra att känna till
- Det är ingen rättighet att få börja förskoleklass tidigare.
- Kommunen beslutar bara om plats i kommunala skolor.
- Om du vill att ditt barn ska gå i en fristående skola eller i en skola i en annan kommun tar du själv kontakt med berörd skola.
Rätt att slutföra skolgången
Elever i grundskola och i anpassad grundskola har rätt att slutföra årskurs 9, även om skolplikten har upphört, exempelvis elever som gått om en årskurs. Skolplikten kan då förlängas med ett år.
Skolplikten fortsätter inte att gälla efter att elever fyllt 18 år, men elever har alltid rätt att gå klart den högsta årskursen.
Ansökan om rätt att slutgöra skolgången görs senast den 30 juni varje år. Förändring eller komplettering kan göras direkt efter sommarskolan.
Förlängning av skolplikt
Skolplikten upphör vid vårterminens slut det tionde året efter att elever börjat i skolan.
Här ska rektor på fristående och kommunala skola anmäla behovet av förlängd skolplikt för elever. Förutsättningen för att elever ska erbjudas förlängd skolplikt är att de inte nått de kunskapskrav som minst ska uppnås vid vårterminens slut det tionde året.
I 7 kapitel 13 § skollagen (2010:800) regleras situationer när elever kan ha förlängd skolplikt.
Kontakt
Utbildningskontoret
utbildningskontoret@bollnas.se 0278-256 80 , val 3Telefontider
Måndag 8.00-9.00
Tisdag 8.00-9.00
Torsdag 8.00-9.00
Fredag 8.00-9.00
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 4 mars 2025 kl. 08.11
Lämna synpunkt på sidans innehåll
Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: