• b1.jpg
 • b2.jpg
 • b3.jpg
 • b4.jpg
 • b5.jpg
 • b6.jpg
 • b7.jpg
 • b8.jpg
 • dans.jpg
 • fiske2hems1.jpg
 • ljushems.jpg
 • skolanhems1.jpg
 • spanska1.jpg

 

Här får ni lite sommarläsning i form av en novell skriven av en pojke i årskurs nio.

Mats-viruset

I augusti 2019 så åkte en man in till sjukhuset med en ambulans efter att fått 43 graders feber och epilepsikramper. Läkarna tog prover och det visade sig att han hade fått Mats-viruset. Mannen blir isolerad så att han inte kan smitta flera personer. Men det verkar som att den mannen hade varit kontakt med flera personer i Frankrike för bara några dagar sen och det verkar som att de också har blivit smittad två dagar senare. Mats-viruset sprider sig mellan människor i världen snabbare än vad man hade trott. På en vecka så har Mats-viruset kommit till 10 länder och cirka 5 000 människor är smittade. Sjukhusen i hela världen förbereder sig för Mats-viruset men det är så många som ha blivit smittade så att sjukvården inte kan ta hand om alla. Forskarna jobbar fortfarande på ett botemedel medan ökningen av smittade personer har ökat till 50 000 människor på tre veckor och nu har vi ett dödsfall på en man i Sverige. Han som dog hette Olle Olsson och han var 54 år gammal och bodde i Göteborg. Olle dog hemma i soffan vid tio tiden igår. Mats-viruset är nu en fara mot mänskligheten efter den snabba spridningen i världen.

Efter ungefär en månad har 100 000 människor smittade och 2 000 döda runt om i världen. Stefan Löfven blir smittad av Mats-viruset och hamnar på sjukhuset och får behandling och sedan blir han isolerad. Efter några dagar så dog Stefan Löfven efter att fått för hög feber.

Nästan halva Berlin har blivit smittad och alla sjukhus i Tyskland är fulla och fler behöver vård men det är överfullt och fler människor dör utan att fått vård. Och världens befolkning är oroliga och Mats-viruset sprider sig lika snabbt som en Toyota Yaris. 60 miljoner av världens befolkning har blivit smittade och 500 000 har dött av Mats-viruset. Världens befolkning håller på att dö ut och forskarna har inte kommit någonstans med forskningen om ett botemedel till Mats-viruset. Flygplatser och hamnar i hela nästan hela värden har stängts ned men inte alla.

Mats-viruset har redan smittad 70 miljoner människor och 900 000 har dött och nu börjar det bli bråttom för att viruset smittar så många varje vecka så måste forskarna jobba snabbare och snabbare men det börjar snart bli försent att hitta ett botemedel för att jordens befolkning dör ut. Människornas överlevnad är hotad och de som blir smittade blir inte friska för viruset är då dödligt. Snart är 100 miljoner människor smittade i hela värden och det skapar fara för alla. I Sverige har 2 miljoner smittade av de 70 miljonerna och sjukvården i Sverige klarar inte av de som har blivit smittade över 1 500 000 miljoner är isolerade och resten får inte plats, så de får vård hemma och ungefär isolerade hemma.

Forskarna har nu kommit så långt med forskningen av Mats-viruset så att de kan hitta ett botemedel inom 2 månader och om ungefär 1 månad så skulle de kunna testa botemedlet på djur. Men under den här 2 månaders tiden så har ungefär 80 miljoner smittade och 1.5 miljoner har död av viruset. Nu har forskarna testat botemedlet på ett djur och det verkade funka så att snart så kan människorna få det men innan det så måste det prova på en människa innan alla kan få det.

Nu har 2 månader gått och 80 miljoner är smittade och dödsiffrorna stiger upp till 5 miljoner människor. Botemedlet testade på en som hade fått Mats-viruset och det funka riktigt bra så nu kommer fler kunna bli friska. Botemedlet har räddat 500 000 liv på en vecka vilket är bra effektivitet så nu fortsätter de. De mest drabbade ställena får mest hjälp och det är Sverige och Tyskland (mest Berlin har blivit drabbat). Efter 4 månaders vård så har hela 30 miljoner människor blivit friska och det fortsätter att bota flera människor. Om cirka 7 månader till ska nästan alla blir friska men folk dör hela tiden och just nu är det 11 miljoner dött.

Det gick snabbare an var man trodde att det skulle göra med att bota fler personer och efter bara 4 månader så har hela 65 miljoner blivit friska och bara 2 miljoner människor har dött och då är dödsiffran uppe i 13 miljoner döda av Mats-viruset. Nu har det gått 7 månader sedan botemedlet funkade och nu är alla som blivit smittade friska igen. Men immunförsvaret på vissa är fortfarande i dåligt skick, så då får vissa ligga kvar på sjukhusen tills de är 100 procentiga igen men det är många som får lämna direkt.

Namnet på ”Mats-viruset” kom till när en svensk man som hette Mats Eriksson åkte ner till Afrika och åt något konstigt sen när han kom tillbaka till Sverige så fick han hög feber och kramper sen dog han sen har Mats-viruset spridits sig mellan människorna i världen. Men ingen visste hur han dog utan många trodde att det var en hjärtsjukdom som Mats dog av men ett var ett farligt virus.

Mats Eriksson var 51 år gammal och bodde i Hudiksvall i ett hus lite utanför.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skolrådet den 12 maj 2020 klockan 18.00 är inställt på grund av rådande restriktioner

kring möten i covid-19 tider.

Vi hoppas på ett tidigt möte i höst!

IMG 2385

 

Covid-19 - Information om (Coronaviruset)

Aktuell information till vårdnadshavare skickas via Unikum.

Skolor och förskolor i Bollnäs kommun följer folkhälsomyndighetens rekommendationer, vid minsta tecken på förkylningssymptom ska personal och elever stanna hemma, samt vara hemma två dygn efter tillfrisknande. Detta oberoende om man varit på resa eller ej.  

Personal, barn och elever som är friska kommer till förskola/skolan som vanligt.

All information som du behöver känna till om Covid-19 (coronaviruset) hittar du på Folkhälsomyndighetens sida eller via länkarna nedan:

Klicka här för generell information (Folkhälsomyndigheten)

Klicka här för information till skolor och förskolor (Folkhälsomyndigheten)

Klicka här för information på Bollnäs kommuns hemsida

 

Unikum

Nu kan du som vårdnadshavare logga in på Unikum och följa ditt barns lärande.
Mer information om inloggning m m hittar du här. Sedan kommer ni få veta mer på kommande föräldramöten under höstterminen. 

 Välkommen på föräldraråd 11/3-2020     18.00

 

Mentorer 19/20

F-1 A      Ann Thörnblom, Rigmor Thyr

F-1 B      Annika Björklin, Bitta Frank

2-3 A     Anna Nordgren

2-3 B      Ida Bergkvist

4-5 A      Erika Säll 

4-5 B      Martin Frisk

6              Christina Blom

7 A          Jenni Mickelsson, Fredrik Sjödin och Veronika Ulfsdotter

7 B          Louise Bäckström, Emilia Gill Lucchesi

8              Ninna Thörnberg, Lisen Alsing

9              Maria Winqvist, Anna Persson

Skolans logga!

saralogga
Sara Bydén med sitt vinnande förslag på skolans nya logga!

 

docxRÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER13.40 KB

Kilafors skolas profiler  

För ytterligare frågor och information kontakta:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


MOBILFRITT I SKOLAN
Klicka på länken ovan

tobak

Välkommen till en tobaksfri skola. I omtanke om våra elever och för att stödja ett tobaksfritt liv arbetar vi för en tobaksfri skoltid.
https://tobaksfriskoltid.nu/

 

Sjukanmälan av elev ska göras via webtjänsten Skolplatsen:
http://bollnas.skolplatsen.se 

Kilafors skola
Postadress:
Skolgatan 5
821 80 Bollnäs

Besöks- och godsadress:
Skolgatan 5
823 30 Kilafors

Skicka e-post
0278 - 254 40

Tyck till här!

minasidor puff